Wat zijn duurzame woonaccessoires?


Deze blog gaat over duurzame woonaccessoires. Hiermee bedoel ik woonaccessoires die niet schadelijk zijn voor mens en milieu. Maar wat maakt een woonaccessoire nou duurzaam? Dat kan op heel veel manieren. Door te werken met duurzamen materialen ontstaan de meest originele woondecoraties

 

Natuurlijke woonaccessoires

De natuur biedt ons prachtige materialen om de mooiste duurzame creaties mee te maken. Echter wordt vaak vergeten dat we deze materialen kunnen uitputten, waardoor er te weinig over blijft om de natuur (en uiteindelijk ook de mens) gezond te houden. Gelukkig zijn er veel materialen die snel groeien waardoor de natuur in tact blijft na het oogsten. Een voorbeeld hiervan is bamboe; dit is een zeer snelgroeiende plant. Bepaalde soorten kunnen in 24 uur 90 cm groeien. Wist je dat bamboe een hogere druksterkte heeft dan hout, baksteen of beton? Een andere duurzame plant is Rotan. Dit is een plant uit de palmfamilie, elke stengel kan tot 200 meter lang worden. Het is helemaal solide, waardoor het een van de sterkste materialen van de natuur is. De stengels groeien het hele jaar door zeer snel en worden geoogst zonder de boom te beschadigen. Dan heb je nog grassen en planten zoals olifantengras, zeegras en bananenbladeren die zeer snel groeien. Van deze materialen worden vaak manden gemaakt. 

   

 

Gerecyclede producten

Over recycelen horen we steeds meer. Gelukkig maar, maar het mag van mij nog meer onder de aandacht gebracht worden! Vaak is het makkelijker om materialen weg te gooien en nieuwe materialen te gebruiken dan ze te hergebruiken. Toch is het belangrijk dat dit het nieuwe normaal wordt om de wereld, en uiteindelijk de mens te kunnen behouden.

Duurzame meubels van gerecycled hout

Een van de grootste problemen is bijvoorbeeld het ontbossen.. Elke 2 seconde verdwijnt er een stuk bos ter grootte van een voetbalveld (WNF). Om dit tegen te gaan heeft Van der Leeden iets moois bedacht. Ze gebruiken hout van oude gebouwen en oude houten huizen in Indonesië om nieuwe meubels van te maken. De lokale bevolking krijgt, naast werk om houten meubels te maken, stenen om nieuwe, sterkere bakstenen huizen te bouwen. 100% duurzaam en super ethisch!

Duurzame woonaccessoires van gerecycled glas

Afval klinkt als iets dat niet meer nodig is, maar dat is het wel! We kunnen het namelijk hergebruiken! Neem bijvoorbeeld glas. Alle spiegels en vazen van Nkuku zijn gemaakt van gerecycled glas. Het afvalglas wordt verzameld, daarna wordt het gewassen om eventuele onzuiverheden te verwijderen. Vervolgens wordt het fijngemaakt en omgesmolten voordat het met de hand wordt geblazen of in mallen wordt geplaatst om prachtige nieuwe producten te maken.

  

Duurzame woondecoratie van gerecycled papier 

Van gerecycled papier kan je heel veel moois maken. Way Basics heeft er bijvoorbeeld duurzame kasten van gemaakt! De kasten zijn voor 99% gemaakt van gebruikt papier, er worden geen natuurlijke hulpbronnen gebruikt zoals bomen en enorme hoeveelheden water die normaal nodig zijn voor het maken van nieuw papier. Het duurzame productieproces verandert het gebruikte papier in buitengewoon sterke platen die 62% minder wegen dan spaanplaat met een ongeëvenaarde kwaliteit en duurzaamheid. Ze zijn super sterk! Hoor maar: 

 

Gelukkig hoef je op mijn webshop niet op te letten of de woonaccessoires wel of niet duurzaam zijn. Alles dat ik verkoop is zo milieuvriendelijk mogelijk met de hand gemaakt.


 

 

 

Sorteer op
  • -20%

    Bloempot riet- waterdicht
    Bloempot riet- waterdicht

    Een prachtige bloempot van riet met een waterdichte binnenkant. De binnenkant bestaat namelijk uit gerecycled plastic. Hierdoor hoef je dus niet bang te zijn dat hij lekt! De buitenkant is gemaakt van riet, oftewel rotan. Het is…

    € 27,50 € 22,00
© 2019 - 2024 Natural Home Deco | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel