Fairtrade producten


Wat is fairtrade?

Fairtrade betekent eigenlijk eerlijke handel. Fairtrade is een begrip waarvan ik hoop dat het ooit zal verdwijnen. Dat klinkt misschien gek maar ik hoop dat het in de toekomst in ontwikkelingslanden net zo normaal is om een eerlijke loon te verdienen en onder prettige omstandigheden te werken als hier. Naast dat fairtrade organisaties goed voor hun personeel zorgen dragen de meesten ook een steentje bij aan de ontwikkeling van hele gebieden er om heen. 

Bijzondere projecten van mijn fairtrade leveranciers  

De leveranciers waar ik mee samen werk zijn allemaal fair. Velen zijn zoals ik al zei doen ze meer dan dat. Een aantal bijzondere projecten wil ik graag met jullie delen;

Een project waar ik veel bewondering voor heb is die van Van der Leeden. De meubels die door dit merk worden aangeboden worden gemaakt van gerecycled hout. Dit hout is afkomstig van oude gebouwen en oude houten huizen in Indonesië. De lokale bevolking krijgt, naast werk om houten meubels te maken, stenen om nieuwe, sterkere bakstenen huizen te bouwen. Dit gerecyclede teak geeft een extra dimensie aan een nieuw meubelstuk en het is natuurlijk mooi om dit hout een tweede leven te geven, in plaats van het als brandhout te gebruiken.

                     

Veel projecten hebben als kern armoede bestrijden en de economie stimuleren. Volgens fairtrade organisatie Cotton ball lights staat armoede in de weg van ontwikkeling en is het een constante bron van spanningen en conflicten tussen individuen en groepen in deze wereld. Handel is de drijfveer voor ontwikkeling. Participatie in de wereld geeft mensen de mogelijkheid tot grotere welvaart en een betere kwaliteit van leven. Een uitspraak waar ik het meer dan mee eens ben. Zo zag de oprichter van BsaB zeven jaar geleden dat Thaise bamboeboeren weggeconcureerd werden. Hier wilde hij iets aan doen, hij bedacht toen de bamboekaars om werkgelegenheid te creëren. Dit product bleek erg gewild op de markt. Hij wilde nog meer minderbedeelden bij staan en bedacht nog meer unieke producten zoals de Weed geurverspreiders en de Kokosnoot kaarsen. 

Gericht op de toekomst. De traiditionele vakkunst wordt behouden maar het oog is gericht op de toekomst. Niet alleen nu willen deze merken de mensen een baan bieden maar ook in de toekomst. Zo worden kleine familie bedrijven bijvoorbeeld ondersteunt door Kinta met trainingen en adviezen. Voortdurend wordt gekeken wat verbeterd kan worden op het gebied van producten, productieprocessen en arbeidsomstandigheden. 

Afhankelijkheid creëert onmacht. Veel vrouwen mogen of krijgen in ontwikkelingslanden niet de kans om te werken. Dit maakt hen erg afhankelijk van de man. Om dit tegen te gaan biedt Return to Sender de nieuwe generatie jonge vrouwen een kans op een baan door het volgen van een beroepsopleidingen. Ook Amandla betaalt de vrouwelijke werknemers direct uit waardoor ze minder afhankelijk worden. Het merk Bob zorgt ervoor dat huisvrouwen een eerlijk loon kunnen verdienen terwijl ze voor de kinderen zorgen. 

Fairtrade producten

Het meest bijzondere aan fairtrade producten is dat ze bijna altijd met de hand worden gemaakt. Hierbij worden traditionele vaardigheden gebruikt die van generatie op generatie worden doorgeven. Op deze manier krijg je de meest originele fairtrade woonaccessoires. Ieder item is uniek en met veel aandacht gecreëerd. Daarnaast is de kwaliteit door deze aandacht en vakkundigheid erg goed, er wordt geen druk uitgeoefend en er wordt gewerkt met kleine productie aantallen. Het is echt mensen werk en dat zie je! 

Alle producten die ik op mijn webshop verkoop zijn fair! Bekijk ze door op de onderstaande button te klikken. 

 

 

 

Sorteer op
  • -20%

    Bloempot riet- waterdicht
    Bloempot riet- waterdicht

    Een prachtige bloempot van riet met een waterdichte binnenkant. De binnenkant bestaat namelijk uit gerecycled plastic. Hierdoor hoef je dus niet bang te zijn dat hij lekt! De buitenkant is gemaakt van riet, oftewel rotan. Het is…

    € 27,50 € 22,00
© 2019 - 2024 Natural Home Deco | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel